Økologi er enkelt. I teorien. Nul pesticider og sprøjtemidler, sæt køer på græs, dyrk sorter der kan tåle tørke, eller … oftere på det seneste … for meget regn. Økologi er også mindre stress. Ikke noget med at blande sprøjtemidler, leje udstyr og indånde kemikalier med bekymringer for familiens helbred.

Da vi købte vores mini-landbrug var det traditionelt. Der havde været dyrket med pesticider og gylle på markerne hvor vi i dag har vores grøntsags bede. Og det skal lige siges, at vi frasolgte noget af jorden, det vil sige at vi i dag kun dyrker cirka 1/3 af det stykke land vi købte. Vi har stadig nok jord til at vi begge arbejder med bedene og fra tid til anden hyrer hjælp til at dræbe snegle, høste mv.

Hvordan, hvordan …

Hvordan omlægger man så til økologisk brug? Jeg vidste at det var noget der ikke lige kan gøres på en enkel sæson, så jeg gjorde god brug af vejledningen hos Dansk Agro Sådan bliver du økolog

Det første år læste jeg meget om økologien og brugte meget tid på at forstå hvordan man holder til regler mv for at blive anerkendt som økologisk landbrug. Jeg var ved at gå lidt sur i alle reglerne og administration og kontrol. Vidste du for eksempel at man skal indberette og holde styr på såtidspunkter af de forskellige afgrøder, og at vejledningerne hele tiden ændrer sig for at holde trit med EUs opdateringer?

Så mødte jeg Arne!

Arne er økologisk landmand og jeg fandt ham på en gruppe side for øko-landmænd. Tænk en gang, Arne bor kun 5 km væk, så jeg kontaktede ham. Arne blev vores redning, og har delt ud af sin erfaring og viden. Han har også lært mig hvilke dele af øko-administrationen det er vigtigst at holde øje med. Arne kommer tit forbi for at tjekke på kålen og smage på den seneste hjemmebag. Hurra for Arne!

Vores omlægning tog to år. Det tredje år skulle have været vores store høst. Jeg havde også mange forventninger og små-aftaler i gang med lokale restauranter. Men sådan skulle det ikke være. År tre var en ren katastrofe. Det var sommeren der aldrig kom med evig regn, vand på markerne og rådne tomater og kål.

Men vi overlevede. Og vores høst i år fire var fantastisk. I dag er vi fem år ind og fuldstændigt økologisk. Alle vores grøntsager er fuldt økologiske. På min næste blog, glæder jeg mig til at fortælle dig mere om vores grise i skoen og køer på engen.