Det skal ikke være en hemmelighed. Det er ikke nemt at tjene en indtægt på et lille økologisk jordbrug. Så er det sagt!

Men, over de sidste par år har jeg alligevel lært en del om landbrugsøkonomi, for de små og de økologiske. For det første har jeg lært at der er bedre økonomi i høns og æg end der er i komælk og grøntsager. Lidt forenklet er det hurtigere at lave penge fra hønseri end det er fra den store investering i køer og det langsommelige arbejde med grøntsagerne.

Høns er god økonomi

Det er forholdsvis nemmere og hurtigere at investere i høns og æggeproduktion fordi det er relativt enkelt. Og især med økologiske høns. De har to steder – et kæmpe mark-eng område som vi har indhegnet, og en stor lade som vi har omdannet og sikret kun til hønsene.

Foder er den kørende og den største udgift, og det er steget en del i pris i de senere  år. Men i det store hele er det at holde høns en relativ nem produktion. Græs, luft, plads, og foder skal der til, og de taknemmelige høns leverer æg som vi kan sælge lokalt.  I starten solgte jeg kun til naboer og lokale markeder, men efter det  første år besluttede jeg at udvide med flere høns, og i dag leverer jeg til den lokale økologiske forsyningskæde. og mine æg sidder i butikker i hele vores område.

Grøntsagerne er mere usikre

Nogle år har vi overskud fra salget af vores grøntsager.Det er afhængigt af vejret. En  god sommer tjener vi lidt, mende fleste år er vi glade, hvis det løber lige op. Det vil sige, at vi har nok grøntsager til at forsyne os selv, og vores salg til andre dækker så vores omkostninger i forbindelse med dyrkningen.

Måske lidt skuffende, men hovedformålet med at flytte på landet og købe vores lille gård har hele tiden været at leve økologisk. Det er kun en bonus at vi nu tjener på vores høns.

Jeg håber i de nærmeste år at vi bliver endnu dygtigere til at håndtere de mange udfordringer fra ”dårligt vejr” – regn i store mængder og diverse insekter og snegle der ødelægger planterne.  Det er især vejr og skadedyr der ødelægger fortjenesten.  Det er ikke nemt at sælge kål og salat med huller! Det mest effektive er selvfølgelig at gå ud og trampe på dem. Jeg læste den anden dag om en fransk vinproducent der bruger gæs til at spise sneglene blandt planterne. Det var måske værd at prøve.

Hvem ved, næste gang vender jeg måske tilbage med et par gæs.